Vuorossa punaisia ruusuja

SUVIRUUSU Rosa poppius. Kukinta on kesäkuusssa heti juhannusruusun kukinnan jälkeen.  Kukinta on runsas, kukat tuoksuvat ihanasti. Kaikin puolin suositeltava ruusu. Leviää juurivesoista.

                      1561032.jpg
KEMPELEEN KAUNOTAR on pohjoissuomalainen pensasruusu. Se on hyvin nopeakasvuinen, sopii mainiosti esim. aidanteeksi ja näkösuojaksi.  Se kasvaa parisa vuodesa parimetriseksi pensaaksi. Kukat ovat kauniin roosanpunaiset ja kiukukat soikeat ja oranssit.  Se on niin helppohoitoinen, ettei oikeastaan tarvitse minkäänlaista hoitoa :). Leviää juurivesoista.

                      1547811.jpg

                      1547813.jpg

MUSTIALANRUUSU, Rosa minette.  Se on tuoksuva kerrottu kaunotar, jolla on sellainen oikea "ruusun tuoksu".   Kukat saattavat kärsiä rankkasateista.

                      1547823.jpg

KIRJOAPTEEKKARINRUUSU, Rosa mundi versicolor.  Erikoisen näköinen ja todella kaunis ilmestys pihassa.  Tämä meidän mökillä Keski-Suomessa kasvava pensas saattaa palelluttaa talvisin versojen kärkiä kymmenisen senttiä, mutta kukinta ei siitä kärsi.  Toistaiseksi se ei ole osoittanut leviämisen merkkejä.

                      1547825.jpg

LUHTARUUSU,  Roa palutris. Tämän on luonnonlaji, joka kasvaa kosteapohjaisessa maassa.   Se kasvaa 1-2 metrin korkuiseksi ja menestyy hyvin puutarhassa. 

                      1547818.jpg

KATRI VALA on ns.löytöruusu saman nimisestä puistosta Helsingissä.  Se on tarhakurtturuusu, jonka oikeaa nimeä ei vielä tiedetä.  Pensas kasvaa kookkaaksi ja se leviää vähän liikaakin. Tämän pensaan kukinta hiukan kärsi, kun siirsin pensaan toiseen paikkaan, jossa se saa paremmin levitä.

                      1547807.jpgRED NELLY. Loistavan ja voimakkaan punaiset kukat näkyvät kauas. Tämä ruusu kuuluu pimpinellaruusujen ryhmään se lienee sama ruusu kuin Single Sherry.  Pensas on erittäin piikkinen. Talvenkestävä Keski-Suomessa; versojen kärkiä saattaa talvisin paleltua jonkin verran.  Kiulukat ovat mustia.

                      1547826.jpg


Tämä ruusukaunotar on PAPULANRUUSU. Se kuuluu pimpinellaruusujen ryhmään ja on yhtä kestävä kuin juhannusruusukin.  Kaunis, romattinen, sellainen ruusun näköinen ja tuoksuinen!

                      1547830.jpg

                      1547828.jpg


                  
IITIN TILTU.  Ns. löytöruusu Iitin kirkonkylästä.  Ruusu kukkii heinäkuussa yksinkertaisin, voimakkaan punaisin kukin. Korkeutta sille saattaa tulla parikin metriä.  Iitin Tiltun alkuperästä ei juurikaan ole tietoa.

                      1561309.jpg


AINOLANRUUSU  on löydetty Oulun Ainolanpuistosta. Se kuuluu luumuruusuihin.  Kukat ovat yksinkertaiset ja herttaisen kauniit. Ainolanruusu kasvaa jopa pari metirä korkeaksi ja se on täysin talvenkestävä Keski-Suomessa.

                      1547838.jpg


TERESANRUUSU, Rosa Thérèse Bugnet kuuluu kurtturuusihin.Kukat ovat täyteläisen kerrotut ja vaaleanpunaiset.  Erittäin kaunis ja kestää hyvin talvet.

                        1547841.jpg                

TORNIONLAAKSONRUUSU, Rosa majalis 'Tornedal'  Yksi kaikkein talvenkestävimpiä ruusuja, menestyy koko maassa ja kukkii heinäkuussa runsaasti.
Kukat ovat kerrottuja ja pienikokoisia mutta niitä on pensas aivan täynnä.

                      1561313.jpg


TOUKONIITTY, kuuluu Blanda-ryhmään. Tämänkään oikeaa nimeä ei vielä tiedetä. Kukinta on eritäin kaunis ja lisäksi syksyllä pensas menee värikkääseen ruskaan.

                      1561314.jpg

VALAMONRUUSU, Rosa splendens on Suomessa erittäin suosittu ruusu.Kukat loistavan punaiset.Sekuuluu kirkonruusujen (Francofurtana) ryhmään.

                   1561315.jpg

KAUPSIINIRUUSU, Rosa foetida bicolor.  Tämä on ruusu, joka herättää huomiota ja näkyy kauas.  Kukat ovat kaksiväriset, terälehdet ulkopinnalta keltaoranssit ja sisäpinta on punaoranssi. Heleänkeltasiet heteet kruunavat vielä koko näkymän!

                   1547797.jpg

                   1547804.jpg